Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σπιτική κετσαπ για σήμερα!


Μετά από πολλές δοκιμές, και αφού αποφάσισα, ότι δεν ήθελα να τρώγω άμυλο και ζάχαρη, κάθε φορά που χρησιμοποιούσα κέτσαπ, κατέληξα σε αυτή εδώ την συνταγή που σύμφωνα με την οικογένεια, τους φίλους, αλλά και τις δικές μου γευστικές προτιμήσεις είναι πολύ νόστιμη!
Δεν περιέχει καθόλου συντηρητικά, άμυλο, και από ζάχαρη μόνο καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Οπότε, είναι απολύτως κατάλληλη και για τα παιδάκια μας! Και είναι και πάρα πολύ εύκολη στην παρασκευή της.

Υλικά 
επειδή είναι χειμώνας και οι ντομάτες είναι <<νερουλές>>

  • θα χρησιμοποιήσουμε 2 συσκευασίες (χάρτινες) ψιλοκομμένα ντοματάκια250 γρμ. (προτιμήστε βιολογικά)
  • Αν πάλι βρείτε ώριμες ντομάτες με σφιχτή σάρκα 2 κιλά.
  • 5 μέτρια καρότα κομμένα σε ροδέλες και καλοβρασμένα
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, και 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καρύδας ,ή 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου, ή 1 κ.γ.μέλι & 1 κ.γ.αλάτι (θαλασσινό χρησιμοποιώ εγώ)
  • 1 κ. σ. ξίδι βαλσαμικο, 1/2 ξυλάκι κανέλας  (Κεΰλάνης χρησιμοποιώ), 5 γαρίφαλα
  •  από 1/2 κουταλάκι κοφτό, κολίανδρο, θυμάρι, ρίγανη, πάπρικα γλυκιά,ελάχιστο κουρκουμά, 4μπαχάρια 


Τώρα αν θα χρησιμοποιήσουμε φρέσκες ντομάτες.
Τις βουτάμε πρώτα σε καυτό νερό,έπειτα σε κρύο για να τις ξεφλουδίσουμε.
Αν γνωρίζεται κάποιο καλύτερο τρόπο για να τις ξεφλουδίσετε ακολουθείστε τον.
Κόβουμε το επάνω μέρος, τις χαράζουμε και τις σφίγγουμε να φύγουν τα σποράκια και τα υγρά τους.
Τις αλέθομαι  στο μούλτι και τις βράζουμε για 10 λεπτά σε δυνατή προς μέτρια φωτιά.
Από δω και πέρα η διαδικασία είναι η ίδια με τα ψιλοκομμένα ντοματάκια.


Βάζουμε τα βρασμένα καρότα, το κρεμμύδι, τη σκελίδα το σκόρδο, και τα ψιλοκομμένα ντοματάκια να βράσουν, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και το σκόρδο, σε μέτρια φωτιά.
Εμένα χρειάστηκε 10 περίπου λεπτά.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι ,
τη ζάχαρη καρύδας, ή το σιρόπι σφενδάμου ή το μέλι, την κενέλα, τα μπαχάρια και τα γαρύφαλα.
Βράζουμε για 4-5 λεπτά ακόμη
 και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφαιρούμε τα γαρίφαλα-μπαχάρια -ξυλάκι κανέλας και αν θέλουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο (εγώ προσωπικά τα βγάζω).
Επίσης μπορείτε να βάλετε πιπέρι, αν την θέλετε καυτερή εμείς δεν  προτιμάμε τα καυτερά γενικώς.


Τώρα πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα να βράσει για 2-3 λεπτά.
Γεμίζουμε 2 μικρά  αποστειρωμένα βάζα με την κέτσαπ, καυτή όπως είναι.
Αν θέλουμε να τα διατηρήσουμε εκτός ψυγείου τα κλείνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα
και τα αφήνουμε έτσι να κρυώσουν.


Όταν ανοιχτεί το βάζο το βάζουμε στο ψυγείο εμένα μου διατηρείτε περίπου 1 εβδομάδα.
Επειδή η κέτσαπ μας δεν έχει συντηρητικά, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε μικρά βάζα, έτσι ώστε να την καταναλώνουμε σύντομα.

Ιδού το αποτέλεσμα, είναι αρκετά εύκολη πιστεύω, και για  όσους την έχουν δοκιμάσει νόστιμη επίσης.
Ελπίζω να σας αρέσει.
Μπορείτε να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε μπαχαρικά, ανάλογα με τις γευστικές σας προτιμήσεις.
Το καλοκαίρι που οι ντομάτες είναι σε αφθονία, και είναι και η εποχή τους , μπορούμε να κάνουμε μεγάλες ποσότητες,
να τις βάζουμε σε μικρά πάντα βαζάκια, και να κάνουμε κονσερβοποίηση με τον παραπάνω τρόπο,
δηλαδή να βάζουμε καυτή την κέτσαπ στα αποστειρωμένα βάζα, να κλείνουμε και να τα γυρίζουμε ανάποδα για να κρυώσουν.
έτσι θα έχουμε τη δική μας σπιτική κετσαπ .

3 σχόλια:

  1. ΚΑΝΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΤΣΑΠ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΝΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΩ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΔΕΝ ΤΙΣ ΞΕΦΛΟΥΔΙΖΩ ΓΙΑΤΙ Η ΦΛΟΥΔΑ ΕΧΕΙ ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ ΜΕ ΤΟ ΡΑΒΔΟΜΠΛΕΝΤΕΡ Η ΦΛΟΥΔΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΑΜΥΛΟ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΙΔΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΛΙΓΟ ΤΙΣ ΞΥΛΟΚΟΒΩ ΠΡΙΝ ΤΙς ΒΡΑΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι καλά κάνεις η φλούδα έχει λικοπενιο το καλοκαίρι που είναι η εποχή της καλό είναι να κάνουμε μεγάλες ποσότητες

      Διαγραφή
    2. Ναι καλά κάνεις η φλούδα έχει λικοπενιο το καλοκαίρι που είναι η εποχή της καλό είναι να κάνουμε μεγάλες ποσότητες

      Διαγραφή