Κυριακή 5 Απριλίου 2015

Ήρθα ο Λάζαρος ήρθαν τα Βάγια ήρθε κι η Κυριακή που τρώμε ψάρια. Ως εκ τούτου λοιπόν, μπακαλιάρος παστός στο φούρνο πλακί, αλλά με πατάτες, απλά φανταστικός!



Απλό απλούστατο αλλά νοστιμότατο φαγητό.
Μεγάλη μέρα η σημερινή, Κυριακή των Βαΐων και η θρησκεία μας προστάζει κατάλυση ιχθύος δηλαδή ψαριών.
Μπακαλιάρος λοιπόν πλακί, αλλά με πατάτες, πανεύκολο- γρήγορο-νόστιμο φαγητό.

Υλικά 

  • 2 φτυάρια (ολόκληροι  παστοί μπακαλιάροι ή 1 εάν είστε λίγα άτομα) τους μπακαλιάρους τους κόβουμε σε κομμάτια του βάζουμε στο νερό για μιάμιση μέρα αλλάζοντας κατά διαστήματα το νερό, μέχρι να ξαρμυριστούν, δηλαδή να φύγει το πολύ αλάτι.  Εάν δεν έχετε ξαρμυρισμένους  μπακαλιάρους, μπορείτε να πάρετε  κατεψυγμένους,  (εγώ προτιμώ να τους αγοράζω έτσι παστούς, και να τους ξαρμυρίζω μόνη μου)
  • 2/3 της κούπας λάδι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • μισό μάτσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια μικρά
  • αλάτι, θυμάρι, ρίγανη και το χυμό 2 λεμονιών
  • 1 1/2 κιλό πατάτες καθαρισμένες, πλυμένες, κομμένες σε ροδέλες

Βάζουμε σ΄ένα ταψί, πατάτες, μαϊντανό, ντομάτες, κρεμμύδι, αλάτι (ελάχιστο λόγω μπακαλιάρου, κι αν ο μπακαλιάρος σας συνεχίζει να είναι πολύ αρμυρός καθόλου), θυμάρι, ρίγανη.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε με το λάδι.
Προσθέτουμε  1 και 1/2 κούπα νερό, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 220 βαθμούς, για 20 λεπτά.


Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και βάζουμε μέσα τα κομμάτια μπακαλιάρου.
Προσπαθούμε να μπουν ανάμεσα στια πατάτες όχι επάνω τους για να ποτιστούν με το ζουμάκι του ταψιού.Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά ακόμα και
 έτοιμο για φάγωμα, αφού το περιχύσουμε με το χυμό των λεμονιών.
Χρόνια πολλά λοιπόν σε όλο τον κόσμο και καλή μεγάλη εβδομάδα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου