Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow Us

Το χουμε πει και ξαναπεί. Δεν υπάρχει βρώσιμο χόρτο που να μην το μαγειρεύουμε με κάθε τρόπο. Εδώ έχουμε κοπάνες.Έτσι τις λέμε στο χω...

ΚΟΠΑΝΕΣ ΜΕ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

Φεβρουαρίου 28, 2014 Κρητικά Τραπεζώματα 0 Comments


Το χουμε πει και ξαναπεί. Δεν υπάρχει βρώσιμο χόρτο που να μην το μαγειρεύουμε με κάθε τρόπο.
Εδώ έχουμε κοπάνες.Έτσι τις λέμε στο χωριό μου. Και επειδή η ονομασία κάθε χόρτου διαφέρει από τόπο σε τόπο σας, ΄έχω τη φωτογραφία σε περίπτωση που εσείς τις λέτε αλλιώς.
'Οπως βλέπετε έχουν σαρκώδη βλαστό και είναι λίγο πικρές όπως το άγριο ραδίκιο (μοιάζουν κιόλας λίγο ) και πολύ νόστιμες.
Πάμε να φτιάξουμε το φαγητό μας.

Υλικά
1-1 1/2 κατσικάκι σε μερίδες
2/3 της κούπας λάδι
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κιλό κοπάνες
1 αυγό
το χυμό από 2 λεμόνια, αλάτι


Καταρχάς καθαρίζουμε (την ρίζα τους και τις άκριες των φύλλων) και  πλένουμε καλά τα χόρτα.
Δεν τα κόβουμε τα αφήνουμε ολόκληρα.

Σωτάρουμε το κρεμμύδι με το λάδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε το κρέας και το τσιγαρίζουμε για
6-7 λεπτά, αλατίζουμε ανακατεύουμε.

Σιγοβράζουμε γι 15 λεπτά κι αφήνουμε το κρέας να κατεβάσει τα δικά του ζουμάκια.
Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά (έτσι ώστε να μην χρειαστεί να προσθέσουμε νερό) για 30 περίπου λεπτά ακόμα.
Δοκιμάζουμε τα χόρτα και αν είναι ψημμένα κάνουμε το αυγολέμονο.
Χτυπάμε καλά τα ασπράδια των αυγών, προσθέτουμε τους κρόκους και το χυμό από τα λεμόνια.
Αφού τα χτυπήσουμε καλά, ρίχνουμε λίγο λίγο ζουμάκι από το φαγητό μας, για να μην κόψει το αυγολέμονο.
Όταν έχουμε βάλει αρκετό ζουμί, ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανεχουμίζουμε (κουνάμε δεξιά αριστερά).
Βάζουμε το φαγητό στο μάτι να πάρει μια βράσει ακόμη, και μόλις βράσει το κατεβάζουμε.
Έτοιμο για φάγωμα.
Τη διαφορά  σ΄αυτό το φρικασέ την κάνουν τα χόρτα. Με το βλαστό τους που όπως βλέπετε είναι σαρκώδης, δίνουν μια άλλη νοστιμιά και γεύση στο συγκεκριμένο φαγητό.
Όσο για την πικράδα τους με το αυγολέμονο που μπαίνει είναι ελάχιστα αισθητή.

0 σχόλια: