Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Follow Us

Μύρισε το σπίτι μας κανέλα και κρέμα. Τώρα που κρυώνει σιγά σιγά ο καιρός, ας κάνουμε ένα παραδοσιακό γλυκάκι για την οικογένεια μας, ...

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΟ ΜΥΡΙΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΝΕΛΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ

Οκτωβρίου 30, 2013 Κρητικά Τραπεζώματα 8 Comments

Μύρισε το σπίτι μας κανέλα και κρέμα. Τώρα που κρυώνει σιγά σιγά ο καιρός, ας κάνουμε ένα παραδοσιακό γλυκάκι για την οικογένεια μας, και τους φίλους μας. 
Άλλωστε, τι ποιο αγνό και ελαφρύ, από μια γαλατόπιτα. 
Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτιαχτεί, αλλά όταν ψηθεί πρέπει να περιμένουμε να κρυώσει για να την φάμε, έτσι ώστε η κρέμα να έχει δέσε,ι να μην είναι ρευστή, και να κόβεται όμορφα. 

Υλικά για την κρέμα (θα χρησιμοποιήσετε κούπα του νες για τη μέτρηση)
  • 2/3 της κούπας σιμιγδάλι
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 χαρτάκι βανιλέτα
  • 4 κούπες γάλα
για το φύλο (θα χρησιμοποιήσετε κανονική κούπα)
  • 1 1/2 της κούπας αλεύρι
  • το χυμό από 1 ζουμερό μανταρίνι ή ένα πορτοκάλι
  • 1/4 κ. γ σόδα
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κούπα νερό περίπου
  • 2 κ. σ. λάδι αλεύρι για το άνοιγμα του φύλου
  • ζάχαρη και κανέλα για το πασπάλισμα της πίτας
  • και ένα ακόμη αυγό για το άλειμα της πίτας

Θα φτιάξουμε πρώτα την κρέμα, έτσι ώστε να μην την βάλουμε καυτή πάνω στο φύλο, να έχει προλάβει να κρυώσει λίγο.
Σε μια κατσαρόλα χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τη βανίλια
Γίνεται ένα παχύ ζυμαράκι. 
Το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά, και ανακατεύοντας με το σύρμα το γάλα, μέχρι να διαλυθούν τα υλικά πολύ καλά. Μη φοβάστε θα δείτε πόσο εύκολα διαλύονται.
 Έπειτα βάζουμε την κρέμα στην φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να πήξει.
Δεν θα χρειαστεί πολύ ώρα από την στιγμή που θ΄αρχίσει να βράζει, σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμη.
Την κατεβάζουμε από το μάτι, την αφήνουμε να κρυώσει, και ετοιμάζουμε το φύλο. 
Βάζουμε σ΄ ένα μπολ το αλεύρι κάνουμε ένα λάκο στη μέση και ρίχνουμε μέσα
το λάδι, το αλάτι, και το χυμό μανταρινιού ή πορτοκαλιού με την σόδα διαλυμένη μέσα. 
Ζυμώνουμε και συμπληρώνουμε περίπου 1/2 κούπα νερό μέχρι να κάνουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι.
Το χωρίζουμε σε μια μικρή και μια μεγάλη μπάλα.
Λαδώνουμε το ταψί ανοίγουμε σε φύλο την μεγάλη μπάλα ζύμη και την βάζουμε στον πάτο. Αυτό το φύλο πρέπει να προεξέχει από το ταψί για να το γυρίσουμε έπειτα και να σκεπάσουμε την κρέμα.
Λαδώνουμε ελαφρά και πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη. Σ΄αυτό το σημείο, εάν δεν θέλετε, δεν είναι ανάγκη να βάλετε και δεύτερο φύλο στο πάτο της πίτας, διαφορετικά
ανοίγετε σε φύλο και τη μικρή μπάλα ζύμης, ίσα ίσα να καλύπτει τον πάτο του ταψιού, όχι τα τοιχώματα.

Βάζουμε πάνω την κρέμα γυρίζουμε τα φύλα που προεξέχουν και την σκεπάζουμε.

Χτυπάμε ένα αυγό, αλλά αλείφουμε με το μισό, (δεν χρειάζεται ολόκληρο) μόνο την κρέμα.
Το φύλο που φαίνεται το λαδώνουμε ελαφρά ,δεν του βάζουμε αυγό
Πασπαλίζουμε όλη την πίτα με κανέλα και ζάχαρη

Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά μέχρι να ψηθεί το φύλο.
Μόλις την βγάλετε από το φούρνο θα δείτε ότι η κρέμα είναι φουσκωμένη, κρυώνοντας όμως θα ξεφουσκώσει.
Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε. 
Έχω να πω, ότι θα ξετρελαθούν όλοι όσοι αγαπούν τα κρεμώδη γλυκά. 
Θα κάνει το σπίτι σας να μυρίζει κανέλα και κρέμα σαν να είστε σε ζαχαροπλαστείο.
Επιπλέον είναι ένα πολύ νόστιμο γλυκό για τα παιδιά σας.
Βλέπετε στην φωτογραφία πόσο σταθερή βγαίνει η κρέμα, και όμως είναι τόσο αφράτη 
χωρίς δυσκολίες, και πολύπλοκες τεχνικές για να φτιαχτεί. 
Σας συνιστώ να την δοκιμάσετε ιδιαίτερα όσοι έχετε μικρά παιδιά. 

8 σχόλια:

  1. Απλά τέλειο!Πόσο θα 'θελα ένα κομμμάτι...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πωπωπω !τi μας κάνεις μεσημεριάτικa!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα!!Ηθελα να σας ρωτήσω αν δεν βάλουμε σπιτικό φύλλο, ποιο έτοιμο φύλλο είναι κατάλληλο για την συγκεκριμένη γαλατόπιτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα και σε σένα! Δεν έχω δοκιμάσει αλλά νομίζω το φύλλο κρούστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το φύλο δεν έγινε τραγανό. Ήταν σαν μαστίχα, τι πήγε στραβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το φύλλο είναι τραγανό μόλις βγει από το φούρνο στο κομμάτι βλέπεις πόσο λεπτό είναι πιο πολύ μπορείς να το πεις τριφτό τώρα γιατί σου έγινε λαστιχωτό δεν μπορώ να καταλάβω μήπως έβαλες πολύ σόδα? Δοκίμασε την επόμενη φορά να τρίψεις πρώτα λαδι-αλευρι μέχρι να γίνει ψιχουλιαστό όπως την άμμο και μετά πρόσθεσε τα υπόλοιπα , εγώ τα βάζω όλα μαζί βέβαια ίσως έτσι όμως να μην γίνει όπως μου γράφεις. Πάντως κοίταξε το κομμάτι φίνεται και από τη φωτό ότι λαστιχωτό δεν είναι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ φανταστική συνταγή !!! Το φύλλο έγινε τραγανό και νόστιμο. Έυκολο και γρήγορο χειμωνιάτικο γλυκό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή