Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Λαχανοντολμάδες με άσπρη σάλτσα νηστισιμοι








Υλικά 

  • 1 λάχανο
  • 3 κούπες ρύζι γλασέ
  • 2/3 της κούπας λάδι για το γεμίδι
  •  και ½ της κούπας  ακόμα για την κατσαρόλα
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μάτσο άνηθο
  • ½  ματσάκι  μαϊντανό
  • 3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • ½ της κούπας νερό
  • ½  κ.γ κύμινο
για τη σάλτσα

  • Το χυμό από 2 λεμόνια
  • 3 κ.σ αλεύρι
  • 1 κούπα νερό
  •  Αλάτι πιπέρι
  • 2κ.σ λάδι


Κόβουμε την καρδιά από το λάχανο και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει Αφήνουμε λίγο με κλειστό το καπάκι και γυρίζουμε από την άλλα(έτσι σιγά σιγά θα ανοίξουν τα φύλλα του και ταυτόχρονα θα ζεματιστούν για να μπορέσουμε να τα τυλίξουμε).Παίρνουμε και κόβουμε τα ζεματισμένα πλέον φύλλα σε κομμάτια.
Σε μια λεκάνη βάζουμε το λάδι τις τριμμένες , ντομάτες τον άνηθο και το μαϊντανό ψιλοκομμένο, το τριμμένο κρεμμύδι τη ½ της κούπα νερό  το ρύζι αλάτι και ½ κ.γ κύμινο.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες, βάζουμε στην καταρόλα τη ½ κούπα λάδι και τους  τοποθετούμε μέσα στη σειρά.
Όταν τελειώσουμε βάζουμε λίγο νερό στη λεκάνη που είχε τα υλικά μας και το ρίχνουμε στους λαχανοντολμάδες μας. Αν δεν τους σκεπάζει το νερό προσθέτουμε μέχρι να καλυφτούν (αλλιώς δεν θα ψηθούν)
Βάζουμε επάνω τους ένα πιάτο κλείνουμε το καπάκι και του βάζουμε στο μάτι . Μόλις βράσουν χαμηλώνουμε τη φωτιά και ψήνουμε για20 περίπου λεπτά (θα δοκιμάσετε αν είναι ψημένοι).
Αφού ψηθούν τους συγκρατούμε με το πιάτο να μην πέσουν και ρίχνουμε το ζουμάκι της κατσαρόλας σε μια μικρότερη βάζοντάς το να βράσει.
Ταυτόχρονα χτυπάμε σε μπολ  το αλεύρι με το χυμό των λεμονιών τις 2κ.σ λάδι, το αλεύρι και λίγο αλάτι και μόλις βράσει το ζουμάκι που βάλαμε στην κατσαρόλα τα ρίχνουμε μέσα ανακατεύοντας  γρήγορα να μη σβολιάσει. Όταν δέσει η σάλτσα μας σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες με μπόλικη σάλτσα επάνω και λίγο τριμμένο πιπέρι.
Είναι πεντανόστιμοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου