Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Σπιτικό ψωμί πανεύκολο τραγανό σχεδόν όπως του ξυλόφουρνου






2 ½ κούπες  αλεύρι άσπρο( στη φωτογραφία φαίνεται η κούπα που χρησιμοποίησα)
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
1 2/3 της κούπα περίπου χλιαρό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη 
1 ½  κ.γ. αλάτι
½ φλιτζανάκι  του καφέ λάδι
λίγο σιμιγδάλι ψιλό
1 γάστρα η ένα σκεύος  που να μην καίγεται και να είναι κατάλληλο για φούρνο
1 φακελάκι ξερή μαγιά

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε τα 2/3 της κούπας το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το κουταλάκι τη ζάχαρη (η ζάχαρη είναι τροφή για τη μαγιά θα τη βοηθήσει να ενεργοποιηθεί)  και τη ½κούπα το αλεύρι και ανακατεύουμε.




Αυτό είναι το προζύμι  μας που θα βοηθήσει το ψωμί μας να ανέβει (φουσκώσει).
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα τη λεκάνη την  τοποθετούμε σε ζεστό μέρος και όταν ανέβει το προζύμη μας  βάζουμε τιs 2 κούπες  άσπρο αλεύρι και τη 1 κούπα ολικής και πάνω στο αλεύρι το  1 ½ κουταλάκι αλάτι.  
.Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά τη μια κούπα το χλιαρό νερό μέχρι να έχουμε ένα ωραίο αλλά όχι σκληρό ζυμάρι που να μην κολλάει στα χέρια μας (εάν  δεν μας φτάσει η κούπα με το νερό προσθέτουμε πάντα χλιαρό νερό μέχρι να πετύχουμε το ζυμάρι που θέλουμε).
Έπειτα ρίχνουμε και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφηθεί.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να φουσκώσει  (πάντα σε ζεστό μέρος ) και όταν είναι έτοιμη ρίχνουμε στο τραπέζι μας το σιμιγδάλι και πλάθουμε το ψωμί (το σιμιγδάλι βοηθάει να μην κολλήσει η ζύμη και κάνει το ψωμάκι μας τραγανό).
Το σκεπάζουμε και αυτό και όταν διπλασιαστεί ανάβουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 260 βαθμούς και  βάζουμε μέσα τη γάστρα μας με το καπάκι της   χωρίς το ψωμί για 12 λεπτά .
Έπειτα  ανοίγουμε τη γάστρα προσεχτικά μην καούμε και ρίχνουμε μέσα το ψωμί μας αν στραβώσει η σας φανεί ότι δεν μπήκε καλά μην ανησυχείτε με το ψήσιμο θα φτιάξει.
 Κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε με κλειστό καπάκι το ψωμί μας στους 260 για 12 λεπτά ΧΩΡΙΣ ΝΑ  ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Μετά αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε στους 250 για 15 λεπτά ακόμα. Ανοίγουμε το φούρνο αν έχει ροδίσει όσο θέλουμε το βγάζουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει.





1 σχόλιο: