Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Βασιλόπιτα τσουρέκι ή ένα απίθανο τσουρέκι για όλο το χρόνο όχι μόνο τις γιορτές!



Είμαι πολύ περήφανη γ΄αυτή τη βασιλόπιτα.
Για το πόσο φούσκωσε, πόσο αφράτη έγινε, πόσο μυρωδάτη , εμφανίσιμη, και τι άλλο, νόστιμη βέβαια.
Μπορούμε τη συνταγή να την κάνουμε υπέροχο τσουρέκι και να την απολαμβάνουμε όλο το χρόνο.
Γι΄αυτό θα την πούμε μια βασιλόπιτα παντός καιρού, επειδή μπορούμε να την φτιάχνουμε όλο το χρόνο.

Υλικά

  • 1 και  2/3 της  κούπας γάλα χλιαρό
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη + 2 κ.γ για το προζύμι
  • 2 αυγά και 1 ακόμα για να αλείψουμε την πίτα
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά + 1 κγ. μπέικιν
  • 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ λάδι
  • 1 κ.γ. μαχλέπι,1/3 κ.γ. μαστίχα,2 βανίλιες και 1/2 κ.γ κανέλα
  • 100 γ.μ. σταγόνες σοκολάτας
  • 800 -850 περίπου γ.μ. αλεύρι


Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τη 1 κούπα το χλιαρό γάλα, διαλύουμε τη μαγιά με 2κ,γ ζάχαρη και 1 κούπα αλεύρι, και περιμένουμε να  ανέβει το προζύμι.


Ανακατεύουμε σ΄ένα μπολ τα υλικά της ζύμης (αυγά, ζάχαρη, 1 φλιτζάνι λάδι, τα μυρωδικά, το μπέικιν,  και 2/3 της κούπας γάλα) και τα βάζουμε στο φουσκωμένο πλέον προζύμι.
Ανακατεύουμε, και προσθέτουμε το αλεύρι, μέχρι να έχουμε μια μαλακιά, εύπλαστη ζύμη, που σχεδόν να κολλάει στα χέρια μας.  
Τώρα θα βάλουμε το μισό φλιτζάνι το λάδι σιγά σιγά στη ζύμη, ζυμώνοντας μέχρι να το απορροφήσει.




Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ανέβει σε ζεστό μέρος, και  όταν είναι έτοιμο, το χωρίζουμε σε 3 μπάλες. Μια πολύ μικρή , μια πιο μεγάλη, και τέλος μια μεγαλύτερη.
Παίρνουμε τις μπάλες μια -  μια και πλάθουμε κορδόνια .
Με τον πλάστη τα φαρδαίνουμε, ρίχνουμε επάνω σταγόνες  σοκολάτας, και  τα πατάμε να κολλήσουν.  Έτσι έχουμε 3 γεμιστά κορδόνια.
Το πρώτο κορδόνι το κάνουμε στρογγυλή μπάλα, και την τυλίγουμε με το δεύτερο κορδόνι.
Όπως στην φωτογραφία κάτω.

Το τρίτο κορδόνι το μεγαλώνουμε το διπλώνουμε και το στρίβουμε,

Έπειτα το τυλίγουμε γύρω απ΄τα άλλα 2.
 Βάζουμε τη πίτα μέσα σε ταψί με λαδόκολλα , και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
 Όταν είναι έτοιμη, την αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά, και στους 160 για άλλα 15-20 λεπτά.
 Η πίτα μας είναι έτοιμη όταν έχει ροδίσει και όταν την τρυπήσουμε με οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή.
Το αποτέλεσμα είναι αυτό, και μακάρι να μπορούσατε να μυρίσετε και να δείτε πόσο αφράτη και μαλακιά είναι.
Και τέλος ένα καμπανάκι για το στόλισμα και είμαστε έτοιμοι.
Η πίτα αυτή είναι ένα πολύ αφράτο τσουρέκι, και μπορούμε να το φτιάξουμε όποτε θέλουμε και να το απολαύσουμε με την οικογένειά μας.
Σας τη συστήνω ανεπιφύλαχτα και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους-ες την φτιάξουν.

1 σχόλιο: