Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Kαι σήμερα υπέροχα γεμιστά με ντολμαδάκια και ανθούς!!!!! Απλά φανταστικά!!!!

Αγαπημένο θρεπτικό φαγητό, πολύ συνηθισμένο εδώ, και γεμάτο από βιταμίνες. Ε,  τόσα λαχανικά που έχει, αποτελεί ένα σούπερ βιταμινούχο-υγιεινό -θρεπτικό φαγητό, και πεντανόστιμο επίσης.
Σήμερα στα γεμιστά μας θα βάλουμε ανθούς, ή κολοκυθολούλουδα, όπως τα λένε αλλού.
Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη, αν και η τιμητική τους είναι το καλοκαίρι.
Και φυσικά θα τα συνοδεύσουμε με στραγγιστό γιαούρτι που τους πηγαίνει πολύ.

 Υλικά
              

  •  5 μέτριες πατάτες
  • 9 ώριμες ντομάτες·         
  •  6 μέτρια κολοκύθια
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  •  1 ματσάκι χλωρά κρεμμύδια
  •    ½ ματσάκι δυόσμο
  • ·  ½ κιλό ρύζι Καρολίνα 
  •  1 κούπα λάδι και 1/2 ακόμα για να ρίξουμε επάνω στα γεμιστά
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 πιπεριά
  • ·         Αλάτι
  • ανθούς και αμπελόφυλλα όσα θέλετε

Σε βραστό νερό ζεματάμε τα φύλλα για 1-2 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Με ένα κουτάλι αδειάζουμε τις ντομάτες τις πατάτες τι πιπεριές και 3 κολοκυθάκια και τα βάζουμε σ’ ένα ταψί.
Καθαρίζουμε το εσωτερικό των ανθών και τους πλένουμε.

Σε μια λεκάνη τρίβουμε το εσωτερικό που αφαιρέσαμε από τις ντομάτες, τα 3 κολοκύθια που μας έμειναν, και  το ξερό κρεμμύδι.
Ψιλοκόβουμε μέσα το μαϊντανό τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το δυόσμο. Τέλος ρίχνουμε το λάδι το ρύζι και το αλάτι. Αυτό είναι το γεμίδι μας.



Γεμίζουμε πρώτα τα λαχανικά με το γεμίδι, και κατόπιν τυλίγουμε τα ντολμαδάκια και τα τοποθετούμε στο κάτω μέρος του ταψιού.
Επάνω τους γεμίζουμε και βάζουμε τους ανθούς.
Με το τρόπο αυτό δεν υπάρχει φόβος να μας αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας.


Όταν τελειώσουμε βάζουμε νεράκι στη λεκάνη που είχαμε το γεμίδι , για να πάρει τι ουσίες από τα λαχανικά, και το ρίχνουμε στο ταψί. Αλατίζουμε λίγο ακόμα, και  προσθέτουμε επάνω τους τη ½ κούπα λάδι
 Σκεπάζουμε μόνο τους ανθούς με αλουμινόχαρτο.,
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 220 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, για 35-40 λεπτά.
 Έπειτα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο από τους ανθούς, και τους αφήνουμε να ροδίσουν με την ζεστασιά που έχει ο φούρνος.
Και έχουμε όπως βλέπετε, έτοιμα λαχταριστά γεμιστά με φυλλαράκια και ανθούς.


Λουλουμάκι  φαγητό. Ένα από τα αγαπημένα σε όλη την Κρήτη. Ελπίζω να αρέσει και σε σας. Καλή επιτυχία σε όσους το φτιάξουν.
Κάτι ακόμα. Ανθούς βρήκα στη λαϊκή. Είχαν πάρα πολλούς με πενήντα μόλις λεπτά τους 10.
Φύλλα μπορείτε να βρείτε,  όσοι δε μπορέσατε να αποθηκεύσετε το καλοκαίρι για το χειμώνα, σε βαζάκια στα σούπερ μάρκετ.
Τα δικά μου είναι από το χωριό  Μου τα στέλνει η θεία μου φτιαγμένα έτοιμα.
Αλλά έχω και δικά μου στην κατάψυξη και σε βάζα. 

1 σχόλιο: