Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΓΑΙ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ


Ένα  πολύ αγαπημένο γλυκό σε μικρούς και μεγάλους θα φτιάξουμε σήμερα. Δεν έχει καθόλου κόπο Θέλει λίγη ώρα μόνο για να φουσκώσει η ζύμη και οι λουκουμάδες.

  • Υλικά για το προζύμι
  • 1 κούπα χλιαρό νερό 
  • 1 κ. γ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 καλά γεμάτη κούπα αλεύρι



  • Υλικά για τη ζύμη
  • 3 κ. σ. λάδι, λίγο αλάτι 
  • και 3 1/2 με 4 κούπες αλεύρι
  • ζάχαρη περίπου 300 γ.μ. για( επικάλυψη των λουκουμάδων)


Ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη ζάχαρη, τη μαγιά, και το αλεύρι, μέχρι να ενωθούν.
Αφήνουμε το προζύμι μας να φουσκώσει.
 Όταν φουσκώσει όπως στη φωτογραφία
βάζουμε μέσα το λάδι το αλάτι και το αλεύρι σιγά σιγά, και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει λίγο στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί όλο το αλεύρι ίσως όχι θα δείτε στο ζύμωμα. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει όπως βλέπετε.
Μετά αλευρώνουμε καλά το τραπέζι και τα χέρια μας  και πλάθουμε μικρά μπαλάκια. Τα πατάμε με την παλάμη μας να φαρδύνουν
 και με το καπάκι από ένα μπουκάλι
κάνουμε την τρύπα στη μέση του λουκουμά.
Όταν τελειώσουμε,  βάζουμε τους λουκουμάδες  σε μια πετσέτα, τους σκεπάζουμε, και τους αφήνουμε να φουσκώσουν. Όταν είναι έτοιμοι (δηλ. έχουν φουσκώσει καλά) του τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο
και τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας να τραβήξει το λάδι.
Τέλος βάζουμε σε ένα μπολ ζάχαρη και ρίχνουμε μέσα 1-2 λουκουμάδες. Τους γυρίζουμε πάνω στη ζάχαρη
και τους τοποθετούμε όρθιους σε ένα ταψάκι ή μια μεγάλη πιατέλα. Ε μετά τους τρώμε!

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα Ειρήνη!
    Πολύ ωραίοι οι λουκουμάδες σου - λαχταριστοί!
    Σκέφτομαι να τους προσπαθήσω κι εγώ.Όμως πες μου σε παρακαλώ τα 300γρ. ζάχαρη είναι για την επικάλυψη ή μπαίνουν στη ζύμη;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και σε σένα. Όχι η ζάχαρη δεν μπαίνει στη ζύμη είναι για επικάλυψη. Και αν έχεις χρόνο φτιάξε τους είναι πολύ εύκολοι και γίνονται πολύ αφράτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. signomi sta ilika gia tin prozimi vazoume 1 koualia tou glikou zaxari?kai ekei sta ilika gia tin zimi ti enoeis otan les 3 k.s. ladi??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι στο προζύμι βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη διότι το βοηθάει να φουσκώσει. Στη ζύμη βάζουμε 3 κουταλιές της σούπας λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή