Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟΣ ΣΕ ΚΟΤΟΖΟΥΜΟ Η ΚΡΕΑΤΟΖΟΥΜΟ ΜΕ ΡΥΖΙ



Τόσο απλό τόσο εύκολο! Πεντανόστιμο παραδοσιακό φαγάκι θρεπτικό και πολύ υγιεινό!




Υλικά
1 κοτόπουλο
1 κούπα ξινόχοντρο
1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι ( εγώ χρησιμοποίησα κίτρινο)
αλάτι

Βράζουμε το κοτόπουλο .Όταν είναι έτοιμο το βγάζουμε από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζουμάκι.
Το βαζουμε να βράσει και όταν είναι έτοιμο
σπάμε εδώ στην Κρήτη  λέμε <θρουλάμε> το ξινόχοντρο με τα δαχτυλά μας

Τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα και βράζουμε για 5 λεπτά. Μετά προσθέτουμε το ρύζι και αλάτι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20-25 λεπτά .
Αυτό ήταν ! Κοιτάξτε πως δένει το φαγητό μας ο ξινόχοντρος και τι πλούσια υφή δίνει σ΄αυτό το απλό μα πεντανόστιμο πιάτο!
Εδώ πρέπει να σας πω ότι ξινόχοντρο φτιάχνουμε εδώ κάθε καλοκαίρι που υπάρχει πολύ γάλα αλλά και ζέστη.Γιατί για να φτιαχτεί αυτό το πολύτιμο υλικό χρειάζονται και τα δυο.Πρέπει να σας πω ότι γίνεται ξινόχοντρος και με κατσικίσιο και με πρόβειο γάλα.Με το κατσικίσιο γάλα όμως είναι λίγο πιο σκληρός σπάει λίγο δυσκολότερα και ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ψηθεί. Είναι όμως εξίσου νόστιμος με τον πρόβειο και πιο ελαφρύς.Ο ξινόχοντρος με πρόβειο γάλα είναι πιο βουτυράτος πιο τριφτός και τρώγεται και σκέτος όπως τρώμε τις μπάρες δημητριακών ως ένα υγιεινό σνακ. Ελπίζω να είμαι στο χωριό όταν το φτιάξει η πεθερά μου για να σας δώσω τα υλικά και τον τρόπο παρασκευής.Τον χρησιμοποιούμε σε πάρα πολλά φαγητά για να τους δώσει περισσότερη νοστιμιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου